Proiecte finalizate


Rezumat festivalul mondial de arte si Interculturalitate Ovidius

Proiect: Festivalul Mondial de Arte și Interculturalitate Ovidius, 2017

Perioada de desfășurare: 01 august – 14 noiembrie 2017

Locul de desfăşurare: Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, Parcul Tăbăcărie, Piaţa Ovidius, Faleză Casino, Sulmona (Piazza Garibaldi), spaţii neconvenţionale.

Program evenimente:

  • 05 – 06 august 2017 – Reconstituire istorică Dacii și Romanii – Festivalul “Giostra Cavalleresca” Sulmona, Italia
  • 19 august 2017, ora 17.00 – Reconstituire istorică Dacii și Romanii – Parcul Tăbăcărie, zona Amfiteatru
  • 25 si 28 august, 01, 08 si 11 septembrie 2017, ora 20.30 – Spectacol de teatru “Viaţa şi pătimirile lui Ovidius Publius Naso” – Parcul Tăbăcărie, zona Amfiteatru
  • 15 august – 30 septembrie 2017 – Expoziție de artă plastică, pictură – Cazino și Piața  Ovidiu
  • 16 septembrie – 21 octombrie 2017 – Expoziție de pictură, artă contemporana “XLIV PREMIO SULMONA 2017”, Sulmona, Italia
  • 23 septembrie 2017, ora 19.00 – Spectacol coregrafic – „Ovidius – de rerum natura”, Piața Ovidiu
  • 07 octombrie 2017, ora 19.00 – Spectacol coregrafic – „Ovidius – de rerum natura” și ora 20:00 – “Poezie în mișcare”, Universitatea ”Ovidiu” din Constanța, Sala Studio, B-dul Mamaia, nr. 124
  • 28 octombrie 2017, ora 19.00 – Spectacol coregrafic – „Ovidius – de rerum natura” și ora 20:00 – “Poezie în mișcare”, Universitatea ”Ovidiu” din Constanța, Sala Studio, B-dul Mamaia, nr. 124
  • 14 noiembrie 2017, ora 18.00 – Gala finală a Festivalului Mondial de Arte şi Interculturalitate Ovidius și lansare film “Ovidius” – 50 de ani de la înfrățirea orașelor Constanța și Sulmona, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța.

Spectacolul de teatru

Proiect: Festivalul Mondial de Arte și Interculturalitate Ovidius, 2017

Textul: Paul Miron
Regia: Aurel Palade
Coregrafia: Stela Cocârlea
Scenografia: Elena Cozlovski
Costume: Maria Dore|
Muzica: Alexandru Neș

Instrumentiști muzicali: Vitalie Postolache-Flaut; Natalia Gribinic-Pian și George Păun-Tobe

Distribuția: studenți, absolvenți și profesori ai Facultății de Arte din cadrul Universității ”OVIDIUS” Constanța

Partener principal: Universitatea ”OVIDIUS” Constanța


Ovidius – 50 de ani de la înfrațirea orașelor Constanța și Sulmona

Proiect: Festivalul Mondial de Arte și Interculturalitate Ovidius, 2017

Perioada de desfășurare: 01 august – 14 noiembrie 2017

Documentarul „Ovidius” a fost realizat de Imago Studio, ASOCIAȚIA ECSIA SOCIAL ORG, în parteneriat cu Primăria Constanța și Universitatea Ovidius.

„Ovidius – 50 de ani de la înfrățirea orașelor Constanța și Sulmona”, o producție dedicată memoriei marelui poet latin dar și înfrățirii dintre vechiul Tomis și orașul italian Sulmona, în care a văzut lumina Ovidius. În cadrul filmului sunt prezentate viața și opera lui Ovidius, inițiativa extraordinară a prefectului Remus Opreanu de a ridica la Constanța statuia poetului, și bineînțeles, momentul încheierii Acordului de Înfrățire dintre Sulmona și Constanța.

Filmul a fost, de altfel, realizat tocmai pentru a puncta împlinirea a 50 de ani de la parafarea acestui protocol de înfrățire.

S-a filmat în trei țări, Italia, România și Bulgaria, au fost intervievate 17 personalități, specialiști, reprezentanți ai orașelor dar și martori ai Acordului de Înfrățire din 6 iunie 1968.

Echipa de realizatori, (cei care s-au ocupat de regie, scenariu, documentare, interviuri, text și montaj) a fost formată din Constantin Țițineanu, Cristian Broască și Cristian Cealera.

În rolul marelui poet Ovidius s-a aflat actorul Radu Niculescu iar vocea filmului, povestitorul este a cunoscutului jurnalist Ionuț Dulgheriu.


Festivalul Mondial de Arte și Interculturalitate Ovidius

Proiect: Festivalul Mondial de Arte și Interculturalitate Ovidius, 2017

“Ovidius – de rerum natura” se referă la descrierea trăirilor poetului şi legăturilor acestuia cu natura în viziunea coregrafică a maestrei Stela Cocârlea. Ovidius devine astfel un călător care a ajuns la malul pe care nu-l va părăsi niciodată şi aici intră în contact cu dimensiunile incredibile ale celor patru elemente – pământ, apă, foc şi vânt – caracteristici foarte puternice ale spaţiului căruia trebuie să se adapteze, zeificate de oamenii care trăiesc pe malurile uitate ale mării. Cele patru elemente fac astfel legătura sprituală între Ovidius şi “barbari”, de la Zamolxis la Panteonul roman nefiind un parcurs atât de nefiresc.

Spectacolul “Ovidius-de rerum natura” analizează prin intermediul versurilor lui Ovidius din “Tristele” și prin coregrafie trăirile marelui poet surghiunit la Pontul Euxin. El descoperă cultura geților și a tracilor și este uimit de violența și brutalitatea lor. Modul de viață pe care aceștia îl practică este străin și extrem față de cel al Imperiului român. La Pontul Euxin – Tomis- forțele naturii se dezlănțuie și îl fac pe Ovidius să se simtă la marginea lumii. Cu toate acestea, inspirația trăiește în continuare alături de poet până la sfârșitul vieții, ajungând să se considere mai mult get decât roman. Textul este întărit de imagini vizuale, iar coregrafia încununează impactul emoțional.

Distribuție: Dana Cojan, Alexandru Medveghi, Oana Gheorghiță, Eduard Vacariu, Iulian Marinescu, Loredana Adăscăliței, Catinca Hanțiu, Antonia Ungureanu.

Regia: Daniela Vitcu. Asistent regie: Dana Cojan, Coregrafie: Stela Cocârlea, Costume: Marcela Cuzic, Scenografie: Viorel Ungureanu.


Rapoarte de activitate